Γιόγκα για το Σύγχρονο Άντρα

Άντρες & Γιόγκα

Ως παιδί, μεγάλωσα βλέποντας κινούμενα σχέδια όπως τον Σούπερμαν, Ποπάι και Ηρακλή. Αυτοί οι άντρες ήταν γενναίοι, δυνατοί και πάντα βοηθούσαν τον κόσμο. Όποια και αν ήταν η καταστροφή, πάντα εμφανίζονταν και νικούσαν τους κακούς, όποιο και αν ήταν το μέγεθος του εχθρού. Ως παιδί, ήταν τα είδωλά μου και πάντα ήθελα να είμαι δυνατός σαν και αυτούς. Συνειδητοποιώ τώρα ότι δεν είναι ανθρώπινα δυνατόν να πετάξω ή να σηκώσω τεράστιες κοτρώνες με τα γυμνά μου χέρια, αλλά πιστεύω ακόμα πως οπωσδήποτε μπορεί κάποιος να χτίσει ένα γερό σώμα όπως αυτοί οι υπεράνθρωποι.

Η ιδέα του να έχεις ένα ομορφότερο σώμα δεν ανήκει αποκλειστικά στις γυναίκες σήμερα. Πολλοί άντρες νοιάζονται για την εμφάνισή τους και αφιερώνουν δυο ώρες κάθε μέρα στο γυμναστήριο για να τονώσουν το σώμα τους. Τα τελευταία χρόνια, η γιόγκα έχει αναδυθεί ως μία δημοφιλής εναλλακτική πρακτική εκγύμνασης σε όλο τον κόσμο, ειδικά μεταξύ των γυναικών. Αρκετοί είναι οι άντρες που διστάζουν να ξεκινήσουν γιόγκα εξαιτίας της λανθασμένης ιδέας ότι η γιόγκα απευθύνεται μόνο σε γυναίκες.

Η ευλυγισία είναι κάτι που βοηθάει για να κάνεις γιόγκα, και εδώ είναι που μένουν πίσω οι άντρες. Οι ειδικοί της γιόγκα πιστεύουν πως αυτή η λανθασμένη εντύπωση μεταξύ αντρών για τη γιόγκα πηγάζει από το γεγονός ότι το γυναικείο σώμα προσαρμόζεται σε στάσεις της γιόγκα ευκολότερα από το αντρικό. Σύμφωνα με μια έρευνα, οι άντρες τείνουν να χάνουν την ευλυγισία τους ακόμα και από το τέλος της εφηβίας. Τείνουν να εστιάζουν στο στήθος, τους ώμους και τα χέρια, και εν τέλει αγνοούν το υπόλοιπο σώμα, με αποτέλεσμα να είναι οι μύες σχετικά σφιχτοί στα πόδια, στο πίσω μέρος των ποδιών και την περιοχή της λεκάνης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι άντρες δυσκολεύονται να κάνουν διατάσεις στο χαλάκι της γιόγκα, και προτιμούν να διατηρήσουν μια ασφαλή απόσταση από τη γιόγκα.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι άντρες είναι ότι η γιόγκα δεν είναι εναλλακτική του γυμναστηρίου ή της ποδηλασίας, αλλά κάτι επιπρόσθετο που μπορεί να τους βοηθήσει πολύ. Οι άντρες λατρεύουν να φουσκώνουν το σώμα τους στο γυμναστήριο ή να τρέχουν χιλιόμετρα στο διάδρομο, για να αυξήσουν την αντοχή τους και να τονώσουν το σώμα. Η γιόγκα ενεργοποιεί το σώμα και ηρεμεί το νου, και τα δύο πολύ ωφέλιμα για να ξεκινήσεις την εκγύμναση της επιλογής σου. Η γιόγκα προετοιμάζει το σώμα για την άσκηση προσδίδοντας ευλυγισία, και επίσης ενισχύει την αντοχή σου. Οπότε την επόμενη φορά χαλάρωσε το σώμα σου με αυτές τις απλές στάσεις γιόγκα πριν την άσκησή σου, και αισθάνσου τη διαφορά!

1. Veerbhadrasana
(Ο Πολεμιστής)

Η στάση του Πολεμιστή δυναμώνει και τονώνει τα χέρια, πόδια και τη μέση. Βελτιώνει την ισορροπία του σώματος και αυξάνει την αντοχή. Αυτή η στάση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άντρες που έχουν καθιστική δουλειά, καθώς βελτιώνει τη στάση του σώματος.

 

2. Utkatasana
(Η Καρέκλα)

Η στάση της Καρέκλας γυμνάζει τη σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη και τους μυς του στήθους. Ενδυναμώνει τη μέση και τον κορμό και επίσης τονώνει τους μυς των μηρών, αστραγάλων, ποδιών και γονάτων. Αυτή η στάση επίσης βοηθάει τους άντρες να διατηρήσουν μια σωστή σωματική στάση.

3. Setu Bandhasana
(Η Γέφυρα)

Η Γέφυρα ανοίγει στήθος, λαιμό και σπονδυλική στήλη. Ενδυναμώνει τους μυς της πλάτης και επίσης βελτιώνει την πέψη. Αυτή η στάση ηρεμεί το νου και μειώνει το άγχος και την αγωνία. Είναι πολύ αποτελεσματική για τους άντρες που συναντούν συχνά προθεσμίες στη δουλειά τους και άγχος στο χώρο εργασίας.

4. Hastapadasana
(Όρθια Κάμψη Μπροστά)

Η Όρθια Κάμψη Μπροστά ανοίγει όλους του μυς της πλάτης, ξυπνάει το νευρικό σύστημα και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η στάση επίσης τονώνει τα όργανα της κοιλιακής χώρας και χαρίζει ευλυγισία στη σπονδυλική. Αυτή η στάση βοηθάει στην απαλοιφή του άγχους και βοηθάει τους άντρες που έχουν αϋπνίες ή πονοκέφαλο.

 

5. Adho Mukha Svanasana
(Ο Κάτω Σκύλος)

Η στάση του Κάτω Σκύλου ενδυναμώνει τους μυς του στήθους, χεριών, ώμων, ποδιών και πατουσών. Αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και επίσης ηρεμεί το νου.

6. Dhanurasana
(Το Τόξο)

Το Τόξο ενδυναμώνει τους μυς της πλάτης και τους κοιλιακούς, τονώνει τους μυς των χεριών και ποδιών, και προσδίδει μεγαλύτερη ευλυγισία στην πλάτη. Είναι επίσης πολύ καλός τρόπος καταπολέμησης άγχους και υπερκόπωσης.

7. Naukasana
(Η Βάρκα)

Η Βάρκα ενδυναμώνει τους μυς της πλάτης και τους κοιλιακούς. Τονώνει τους μυς στα πόδια και χέρια.

8. Vrikshasana
(Το Δέντρο)

Η στάση του Δέντρου ενδυναμώνει τα πόδια, ανοίγει τη λεκάνη και βελτιώνει την ισορροπία. Φέρνει επίσης ισορροπία του νου και τον αναζωογονεί. Αυτή η στάση βοηθάει στην ανακούφιση της ισχιαλγίας, ένα πρόβλημα με αυξημένη συχνότητα μεταξύ αντρών και γυναικών στις μέρες μας.

 

Διατάσεις στο χαλάκι της γιόγκα προσθέτουν ζωτικότητα, βελτιώνουν την ευλυγισία και ανακουφίζουν το σώμα και το νου σου από το άγχος. Αυτές οι στάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζέσταμα πριν από την άσκηση, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να τραβήξετε ένα μυ ή να υποστείτε άλλους τραυματισμούς. Μπορείτε επίσης να κάνετε κάποιες από τις χαλαρωτικές στάσεις μετά τη δουλειά για να σας βοηθήσουν να αποβάλλετε άγχος και να απολαύσετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας.

Η γιόγκα λειτουργεί στο σωματικό και το νοητικό επίπεδο, βοηθώντας να παίζεις τους διάφορους ρόλους σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τακτική πρακτική γιόγκας, ακόμα και οι άντρες μπορούν να αποκτήσουν ένα πιο ευλύγιστο σώμα και να εξασκούν προχωρημένες στάσεις της γιόγκα.

Μάθε περισσότερα για το σωστό τρόπο να κάνεις γιόγκα σε ένα σεμινάριο Sri Sri Yoga και ξεκλείδωσε το πραγματικό δυναμικό του σώματός σου. Επέτρεψε να σε καθοδηγήσουν έμπειροι επαγγελματίες προς ένα καλύτερο σώμα και νου, που θα σου υποδείξουν μια πρακτική γιόγκα που σου ταιριάζει. Βίωσε τη μαγεία της γιόγκα σε ένα πρόγραμμα Sri Sri Yoga και ετοιμάσου να εκπλαγείς.

Η πρακτική της Γιόγκα βοηθάει να αναπτυχθεί το σώμα και ο νους, φέρνοντας πολλά οφέλη υγείας, αλλά δεν είναι υποκατάστατο της ιατρικής. Είναι σημαντικό να διδαχθεί και να εξασκηθεί η γιόγκα υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένου δασκάλου της Sri Sri Yoga. Σε περίπτωση ιατρικού θέματος, ξεκινήστε Γιόγκα αφού έχετε απευθυνθεί σε γιατρό και δάσκαλο Sri Sri Yoga. Βρες ένα πρόγραμμα Sri Sri Yoga σε ένα κέντρο του Art of Living κοντά σου. Χρειάζεσαι πληροφορίες για προγράμματα ή να μοιραστείς εντυπώσεις? Γράψε μας στο info@artoflivingyoga.in

 

Arun Samotra

(Ο Arun είναι συγγραφέας από την Βομβάη. Αγαπάει τη φωτογραφία, τα ταξίδια, τον παγκόσμιο κινηματογράφο, τα grapic novels και την τεχνολογία.)