Изкуството на медитацията

Медитация е умелото изкуство да не правиш нищо – да се освободиш от всичко и да бъдеш себе си. Ум, който e в настоящия момент, е медитация. Ум, който е спокоен, без колебание и очакване, е медитация.

Шри Шри Рави Шанкар

Курсът Изкуството на медитацията преподава Сахадж Самади, безусилна и лесна за научаване медитативна техника с мантра, която позволява на ума по естествен начин да достигне състояние на дълбок покой. Когато умът утихне, той се освобождава от стреса и се връща в настоящия момент. Медитация Сахадж Самaди може да бъде научена в три сесии по два часа, след което може ежедневно да бъде практикувана самостоятелно навсякъде, било то, седейки у дома, или във влака, или в самолета. Редовното медитиране обогатява както материалния, така и духовния аспект на живота.

 

Ползи от медитация:

 

 

Открий предстоящи курсове Изкуството на медитацията

 

 

Всеки е преживявал медитативно състояние в моменти на дълбока радост или напълно погълнат от дейност, когато за един миг умът остава толкова спокоен и тих. Въпреки че имаме такива моменти, ние не сме в състояние да ги преживеем отново по собствена воля. Курсът “Изкуството на медитацията” ни учи на това. Тази техника за медитация почти моментално облекчава практикуващите от проблеми, свързани със стреса, дълбоко релаксира ума и подмладява системата.

Сахадж е санскритска дума, която означава естествен или безусилен. Самадхи е дълбоко, блажено медитативно състояние. Медитацията Сахадж Самадхи е естествена система за медитация без усилие.

Редовното практикуване на Сахадж Самадхи може напълно да преобрази качеството на живот, подпомагайки вътрешната ни система да поддържа спокойствие, енергия и разширено осъзнаване през целия ден.

Тези техники за медитация, съчетани с йога практики могат да гарантират добро здраве и спокоен ум.

Медитацията позволява на съзнателния ум да се установи по-дълбоко в Аз-а, давайки му почивка. Когато умът утихне, той се освобождава от цялото напрежение, правейки човек здрав и целенасочен.

Как действа медитацията Сахадж Самадхи?

медитацията Сахадж Самадхи

Участникът се научава да използва прост звук наум, който позволява на ума му да се успокои и да навлезе навътре. Когато се позволи на ума и на нервната система да си отпочинат няколко минути в дълбоко мълчание, блокажите, които задръстват системата и нашия напредък, постепенно се разтварят.

Как почивката в себе си помага в ежедневния живот?

Когато реката е спокойна, нейното отражение е по-ясно. Когато умът е спокоен, има по-голяма яснота в областта на изразяването. Нашите възможности за наблюдение, възприемане и изразяване се подобряват. В резултат на това ние сме в състояние да комуникираме ефективно и ясно.

медитацията Сахадж Самадхи

Защо ми е необходима мантра?

На санскрит мантрата е описана като "Manana trayate mantra iti". Ити мантра е това, което те спасява от повтаряемост. Повтаряща се мисъл е притеснение. Мантрите ще ти помогнат да се освободиш от притесненията.

Кратко анимационно видео за историята и ползите от медитацията:

Константин Драгов - първият българин, станал инструктор на огромната международна организация "Изкуството да живееш" и председател на дейността й в България, споделя за медитацията.

Anstehende Art of Living Kurse

Minimum 1 km
Founded in 1981 by Sri Sri Ravi Shankar,The Art of Living is an educational and humanitarian movement engaged in stress-management and service initiatives. Mehr