Што е јога?

Што е Јога? Може ли секој да вежба јога? Да, секој може да вежба јога. Дали знаете дека сте правеле едноставни јога вежби, кога сте биле бебе? Јогата не е акробатика – тоа е сеопфатен пристап за обединување на телото, умот и духот.

Јога и јога позите се корисни бидејќи му даваат хармонична рамнотежа на вашиот систем. А целосна благосостојба не е само здраво тело, туку и здрав ум и дух. Јогата работи на сите овие аспекти.

Програмите на Уметност на живеење целат кон природно подмладување на поединецот, преку балансирање на телото, умот и духот. Во фокусот на Шри Шри Јогата е ‘рамнотежата’.

Сите заболувања и болести се јавуваат како резултат на нерамнотежа во телото. Заболувањето е начин на телото да предизвика внимание за ‘поголема грижа’.  Јога и  јога позите  обезбедуваат едноставни и практични решенија за секојдневните проблеми што не опкружуваат.

Физички, јога позите ја подобруваат еластичноста на мускулите и зглобовите. Исто така ги масираат внатрешните органи и ја подобруваат нивната функционалност. Јогата, на природен и едноставен начин лекува хронични болести и го подобрува имунитетот на телото.

Медитацијата е една од главните аспекти на јогата. Од суштинско значење е да се медитира по практикување на јога и пранајaми. Со медитација  се навлегува подлабоко во Сепството.

На исклучителен суптилен и ненапорен начин, јогата и јога позите ве прават повеќе задоволни и среќни. Целото тело се чуствува поздраво и со повеќе енергија. Помалку сте склони кон болести и последици од секојдневниот стрес. Кога јога позите се координирани со дишењето, вежбањето станува ненапорно.

 

 • Art Of Living Yoga
 • Part 1
 • Yes+ course
 • APEX
  • Yoga Fundamentals
  • Yoga History
  • Basic Yoga Postures
  • Health and Life Style Tips
  • Personalized Yoga Tips

  Register Now

  • Yoga
  • Meditation
  • Sudarshan Kriya
  • Life Skills
  • Ancient Wisdom
  • Practical knowledge to deal with the daily challenges of life
  • Interactive exercises
  • Dealing with your emotions
  • Improving Communication skills and Relationship

  Register Now

  • Yoga
  • Meditation
  • Sudarshan Kriya
  • Knowledge for Youth
  • Education on dealing with work/studies related stress
  • Ancient Wisdom
  • Dynamism and Taking responsibility

  Register Now

  • Yoga
  • Meditation
  • Sudarshan Kriya
  • Corporate Yoga
  • Skill for the corporate world
  • Practical knowledge to deal with the daily challenges of life

  Details

Founded in 1981 by Sri Sri Ravi Shankar,The Art of Living is an educational and humanitarian movement engaged in stress-management and service initiatives. Read More