Кои са нашите инструктори!

 
Нашите инструктори

Сигурно се питаш кои са тези хора и как са попаднали при нас? Любопитно ти е да научиш факти от техния живот и какъв е техния принос към нашата фондация?

Инструкторите на фондация „Изкуството да живееш“ преподават различни видове курсове. Йога, медитация, техники на дишане, Аюрведа – всичко това е в тяхната компетенция, дори и много повече. Нашите инструктори наистина даряват душата си за фондация „Изкуството да живееш“. Те са доброволци, преминали през специално интензивно обучение. Всеки, който желае може да се присъедини към екипа на нашите инструктори, като премине цялостния процес на обучение, който трае минимум година и половина.

Това може да бъдеш и ти! През този период като кандидат за учител ще трябва да преминеш през редица курсове на обучение и да се ангажираш в организационните дейности на „Изкуството да живееш“ на доброволни начала. Имай предвид, че се изисква търпение и отговорност.

Преподаването на курсовете "Изкуството да живееш" не носи приходи на учителите, тъй като приходите от проведените курсове се използват за хуманитарните проекти на „Изкуството да живееш“. Но моралното възнаграждението от преподаването на курсове е огромно - удовлетворението от получените усмивки, обич и създадените приятелства не могат да бъдат измерени и сравнени с нищо друго!

Това са нашите инструктори – хора с големи сърца!
Нашите инструктори с големи сърца

 

 

Нека те запознаем с всеки един по отделно:

Константин Драгов

Константин Драгов е първият български учител на „Изкуството да живееш”.

Запознава се с Изкуството да живееш като студент в САЩ, където завършва строителен инженер и става инструктор към фондацията.

Преподава курсовете Изкуството да живееш - част 1, ART Excel, YES и Изкуството на медитацията на фондация Изкуството да живееш.

Превежда първите книги на Шри Шри Рави Шанкар на български език, "Да празнуваш тишината" и "Бог обича шегата".

Участия в медиите

Константин споделя каква е рецептата за щастие в "Още нещо", по NEWS7 от 20 март 2014: гледай тук

Константин дава съвети как да бъдем щастливи в сутрешния блок на TV7 по случай Международния ден на щастието, 20 март 2014: гледай тук

Константин в интервю пред iNEWS по случай Международния ден на щастието, 20 март 2014: гледай тук

Константин разказва как започва деня си в "Закуска", в "Денят започва" от 26 юли 2011 по БНТ: гледай тук

Константин на сцената на "Събуди се и се разтърси!" със Свами Джотирмая в обедните новини от 17 април 2011 по БНТ: гледай тук

Константин в предаването “Денят е прекрасен” от 10 януари 2011 по bTV (гледай след 27мата минута): гледай тук

Константин в репортаж от централните новини по bTV от 17 декември 2010: гледай тук

Константин заедно със Свами Джотирмая и Вергиния Николова в живо включване от Боровец в предаването “Денят е прекрасен” от 5 ноември 2010 по bTV: гледай тук

Константин говори за световно известния лечител Свами Джотирмая в “Бъдете здрави” от 16 август 2010 по bTV: гледай тук

Константин в пресконференция със Свами Джотирмая от вечерните новини от 11 август 2010 по БНТ: гледай тук

Константин споделя за детските курсове и лагери на фондацията в “Денят е прекрасен” от 30 юли 2010 по bTV: гледай тук

Констанитн в интервю за своя духовен път във в-к “Стандарт” от 29 юни 2010: гледай тук

Константин в предаването “Денят е прекрасен” от 14 юни 2010 по bTV: гледай тук

Константин в интервю за преживяванията му в Индия в онлайн списанието fortisimo.eu от 20 април 2010: гледай тук

Константин в интервю за началото на фондацията в България в онлайн списанието fortisimo.eu от 13 ноември 2009: гледай тук

Яни Драгов

Яни Драгов е един от първите български инструктори на „Изкуството да живееш”.

На 21-годишна възраст за първи път изкарва курса "Изкуството да живееш", докато следва математика в Германия. Започва да практикува редовно научените дихателни упражнения, като ползите от тях се проявяват във всеки аспект от живота му. След няколко години осъзнава, че трябва да се върне в България, за да подпомогне първите стъпки на фондация "Изкуството да живееш" в София.

В продължение на 3 години Яни паралелно работи като портфолио мениджър за инвестиционен фонд, а през останалото време преподава и организира йога и анти-стрес курсове. По-късно заедно със съпругата си основава био магазин "Зелен" и се превръща в един от водещите дистрибутори на био храни в България. Въпреки многобройните си ангажименти днес Яни не може да си представи живота си без доброволческата си дейност за фондацията и ежедневното практикуване на Сударшан крия и медитация.

"Това определено са най-добре инвестираните ми 30 минути от деня. Не мога да си позволя да ги пропусна.", казва той.

Пламен Кателиев

Пламен Кателиев, участвал в първия курс за България в Шумен през 1998 год. с учител Илонка Павлук- Полша. Учител към фондацията от 2007 г..

Има над 20 проведени курса в градовете Шумен, Варна, Нови пазар, Търговище и Царево. С голямо удоволствие преподава знанието на Шри Шри Рави Шанкар и така се чувства полезен на Обществото.

Професионален опит

Завършил “Математика” във ВПИ Шумен и “МИО и митническа политика” в УНСС - ИСК София. Работи като ръководител машинна обработка в Изчислителен център, старши експерт към ГУ Митници, а от две години специалист продажби в “ТАИТА” АД Шумен.

Дълги години се занимава с парашутизъм и парапланеризъм, търсейки щастието във въздуха, сега го намира чрез йога и живее в мир и хармония с природата.

Соня Драгова

Соня Драгова е родена през 1956 г. По професия е строителен инженер, работи като управител на малка строителна фирма. Запознава се с „Изкуството да живееш” през 2002 година, а през 2003 година в Германия се докосва до магнетизма на Шри Шри Рави Шанкар и се вдъхновява от неговата всеотдайна и необятна дейност в полза на човечеството.

След като изкарва множество курсове, през 2007 година, Соня става инструктор на курса „Изкуството на дишането”. С неизчерпаема енергия и усмивка тя успява да привлече много хора и да организира курсове и масови мероприятия, благотворителни и хуманитарни акции. Включва се активно в организиране на акции за залесяване, дейности в домове за деца лишени от родителски грижи, подпомага организацията и с финансови средства.

Занимава се с народни танци, обича да плува и кара ски и всичко това съчетава с йога и служба за постигане на хармония в себе си и в обществото.

Джордан-Красимир Бенямин

Краси е един от първите български инструктори на фондация "Изкуството да живееш" и е част от нея от края на 2005 г. По настоящем координатор на фондацията за град София.

Щастливо женен е за Жечка с която имат син - Александър-Елиас. Той работи в IT бранша и цели да създаде съвършен баланс между семеен и професионален живот, комбиниран с безкористна служба в полза на обществото. Негов отличителен знак е безусловната му сияеща усмивка, която според някои стои на лицето му дори докато спи. Можете да научите повече за неговия разнообразен и динамичен живот направо от блога му, достъпен на 

Мартин Бенямин

Мартин Бенямин е един от най-младите и динамични инструктори на Фондация "Изкуството да живееш". Завършил Испанска филология и Кинознание в Свободния Университет в Берлин. Мартин преподава курсовете "Изкуството на дишането" и YES!+, както в България, така и в Германия, където завършва Висшето си образование. Мартин организира YES!+ в Берлин, първият YES!+ курс в Германия. След като завършва образованието си, Мартин се връща в България за да помогне за разпространяването на курсовете на "Изкуството да живееш" из цялата страна. Мартин пътува и преподава курсове със своята чаровна съпруга Сара Алсбей, разпространявайки знание и усмивки сред възрастни, младежи и деца.

Владее отлично испански, немски и английски език.

Петя Бенямин

Петя Бенямин е филолог по професия и собственик на преводаческа агенция и агенция за работа в чужбина в София.

През май 2006 г. завършва първия си курс „Изкуството да живееш“, който трансформира и обогатява живота й. Ентусиазирана от собствената си промяна и личността на Шри Шри Рави Шанкар, тя организира първите курсове „Изкуството да живееш“ в София, става първия PR на фондацията и работи като доброволец на тази позиция до 2010 г. От 2010 г. Петя е инструктор на курсовете „Изкуството на дишането “ и „Шри Шри Йога“. Споделянето на древното йогийско знание, което носи здраве, щастие и спокойствие на хората, става смисъл на живота й. Свободното време извън професията си, тя посвещава изцяло на преподаването на курсове и на доброволческите инициативи на фондация „Изкуството да живееш“.

Сара Алсбей - Бенямин

Сара Алсбей - Бенямин е една от най-младите, динамични и чаровни инструктори на Фондация "Изкуството да живееш".

Сара и сестра ѝ Сана, заедно изкарват за първия си курс YES!+ курс ноември 2008. След това те започват заедно да организират курсове и само година и половина след като завършват първия си курс, те стават инструктори на Фондация "Изкуството да живееш" и преподават курсовете ART Excel и YES! и Детство без агресия.

Сара казва, че да си инструктор на детски курсове е най-прекрасното нещо в нейния живот. По нейни думи "Децата са толкова непринудени и толкова естествени. На курсовете много се забавляваме заедно".

Сара заедно със съпруга си Мартин Бенямин пътуват из страната и преподават заедно курсове за възрастни, младежи и деца, защото вярват, че така обществото ще се промени по-бързо и отношенията в българските семейства ще станат много по-хармонични и искрени.

Член на Европейски Младежки Парламент от 2005 година насам. Студент по право в Нов Български Университет в София.

 
Нашите инструктори

 

Сана Алсбей

Сана Алсбей е един от най-младите и динамични инструктори на фондацията в Европа.

Тя е и първият български инструктор на процеса "Вечност".

Координатор на детските програми ART Excel за България.

Води курсовете ART Excel, YES! и Детство без агресия.

Член на Европейски Младежки Парламент от 2005 година насам.

Студент по журналистика в Софийски Университет "Св. Климент Охридски".

Медийни изяви

Сана в рекламно видео за Световения Фестивал на Културата 2ри и 3ти юли 2011 на Олимпийския стадион в Берлин!

Милен Цанков

Милен Цанков се запознава се със „Сударшан крия” в края на 2007 година, когато изкарва първия си курс „Изкуството на дишането”. Година по-късно се среща лично с Н.С. Шри Шри Рави Шанкар, вдъхновява се и решава да се захване сериозно с йога и доброволстване. Пътува до Индия през 2009, а през 2010 участва в програмата за млади лидери YES! We Can,която се провежда в България.

Милен е преподавател на младежката програма YES!+ от ноември 2010 г., а от началото на 2011 г. се занимава с координиране на проекти към фондация "Изкуството да живееш". По образование е мениджър, работил е няколко години в консултантска фирма от ВиК сектора.

"Уникалното нещо в курсовете на "Изкуството да живееш" е, че където и да преподаваш - в йога център, затвор, училище, университет или бедстващ район, можеш да бъдеш сигурен, че ще има един резултат - по лицата на хората ще грейнат усмивки. След края на курса често се случва хората да не искат да си тръгнат - толкова силни са техните преживявания! Какво ме привлече към програмите на "Изкуството да живееш" - достъпният начин на поднасяне, безотказната ефективност на техниките, простото и същевременно толкова дълбоко знание. Специално за YES!+, програмата, която преподавам, бих казал, че е една от най-интересените програми на фондацията. Тя помага на младежите да се изправят срещу проблемите, които ги заобикалят. Само в рамките на няколко дена, младите хора израстват неимоверно и придобиват умения, които не се преподават нито вкъщи, нито в университета.", споделя Милен.

Петър Моллов

Петър Моллов става YES!+ учител след участието си в YES! - We Can Community Leadership Program през Август-Ноември, 2010 година в България. YES! - We Can CLP e програма на Фондация "Изкуството да живееш", която създава млади лидери, обединени зад идеята и работещи за създаване на общество свободно от стрес и от насилие.

Петър сега е учител на постоянна практика към фондация "Изкуството да живееш" и координатор за страната за семинарите YES!+. Води курсовете "Изкуството на дишането" и YES!+ в Пловдив, Смолян, Варна и др.

Роден е в гр. Смолян, магистър Финанси от УНСС, София; работил е няколко години като брокер на недвижими имоти. Най-завладяващото хоби за него е сноуборда, но с нарастване броя на курсовете, които води, смята, че това му дава толкова много повече!

Райчо Моллов

След като преминава през сериозно обучение за Шри Шри Йога учители в Интернационалния център на Фондация Изкуството да живееш в Германия, Райчо Моллов получава сертификат от Световния Алианс по Йога и се завръща в България, за да преподава Шри Шри Йога курсове в цялата страна.

Райчо става YES!+ учител след участието си в YES! - We Can Community Leadership Program през Август-Ноември 2010 година в България. YES! - We Can CLP e програма на Фондация Изкуството да живееш, която създава млади лидери, обединени зад идеята и работещи за създаване на общество свободно от стрес и насилие.

Роден е в гр. Смолян, изучавал изкуство в Националната Художествена Академия в София; работи като Графичен дизайнер и прави много от красивите дизайни за Фондация Изкуството да живееш в международен план. Неговата страст и хоби е да бъде художник и споделя, че чрез йога човек започва да рисува наистина красиво и дълбоко и не само на платното, но и да твори по-добре във всички аспекти на живота.

 
Валентна Атанасова