About Us

Кои са нашите инструктори!

 
Нашите инструктори

Сигурно се питаш кои са тези хора и как са попаднали при нас? Любопитно ти е да научиш факти от техния живот и какъв е техния принос към нашата фондация?

Инструкторите на фондация „Изкуството да живееш“ преподават различни видове курсове. Йога, медитация, техники на дишане, Аюрведа – всичко това е в тяхната компетенция, дори и много повече. Нашите инструктори наистина даряват душата си за фондация „Изкуството да живееш“. Те са доброволци, преминали през специално интензивно обучение. Всеки, който желае може да се присъедини към екипа на нашите инструктори, като премине цялостния процес на обучение, който трае минимум година и половина.

Това може да бъдеш и ти! През този период като кандидат за учител ще трябва да преминеш през редица курсове на обучение и да се ангажираш в организационните дейности на „Изкуството да живееш“ на доброволни начала. Имай предвид, че се изисква търпение и отговорност.

Преподаването на курсовете "Изкуството да живееш" не носи приходи на учителите, тъй като приходите от проведените курсове се използват за хуманитарните проекти на „Изкуството да живееш“. Но моралното възнаграждението от преподаването на курсове е огромно - удовлетворението от получените усмивки, обич и създадените приятелства не могат да бъдат измерени и сравнени с нищо друго!

Това са нашите инструктори – хора с големи сърца!Нашите инструктори с големи сърца

 

 

Нека те запознаем с всеки един по отделно:

Константин Драгов

Константин Драгов е първият български учител на „Изкуството да живееш”. Запознава се с Изкуството да живееш като студент в САЩ, където завършва строителен инженер и става инструктор към фондацията.

Преподава курсовете Изкуството да живееш - част 1, ART Excel, YES и Изкуството на медитацията на фондация Изкуството да живееш. Констанстин превежда първите книги на Шри Шри Рави Шанкар на български език, "Да празнуваш тишината" и "Бог обича шегата".

Виж какво разказва Константин Драгов за праната и уникалната сила на дишането.

Можеш да разглеждаш и участия на Константин Драгов в медиите:

Константин споделя каква е рецептата за щастие в "Още нещо", по NEWS7 от 20 март 2014: гледай тук

Константин дава съвети как да бъдем щастливи в сутрешния блок на TV7 по случай Международния ден на щастието, 20 март 2014: гледай тук

Константин в интервю пред iNEWS по случай Международния ден на щастието, 20 март 2014: гледай тук

Константин разказва как започва деня си в "Закуска", в "Денят започва" от 26 юли 2011 по БНТ: гледай тук

Константин на сцената на "Събуди се и се разтърси!" със Свами Джотирмая в обедните новини от 17 април 2011 по БНТ: гледай тук

Константин в предаването “Денят е прекрасен” от 10 януари 2011 по bTV (гледай след 27мата минута): гледай тук

Константин в репортаж от централните новини по bTV от 17 декември 2010: гледай тук

Константин заедно със Свами Джотирмая и Вергиния Николова в живо включване от Боровец в предаването “Денят е прекрасен” от 5 ноември 2010 по bTV: гледай тук

Константин говори за световно известния лечител Свами Джотирмая в “Бъдете здрави” от 16 август 2010 по bTV: гледай тук

Константин в пресконференция със Свами Джотирмая от вечерните новини от 11 август 2010 по БНТ: гледай тук

Константин споделя за детските курсове и лагери на фондацията в “Денят е прекрасен” от 30 юли 2010 по bTV: гледай тук

Константин в интервю за своя духовен път във в-к “Стандарт” от 29 юни 2010: гледай тук

Константин в предаването “Денят е прекрасен” от 14 юни 2010 по bTV: гледай тук

Константин в интервю за преживяванията му в Индия в онлайн списанието fortisimo.eu от 20 април 2010: гледай тук

Константин в интервю за началото на фондацията в България в онлайн списанието fortisimo.eu от 13 ноември 2009: гледай тук

Яни Драгов

Яни Драгов е един от първите български инструктори на „Изкуството да живееш”.

На 21-годишна възраст за първи път изкарва курса "Изкуството да живееш", докато следва математика в Германия. Започва да практикува редовно научените дихателни упражнения, като ползите от тях се проявяват във всеки аспект от живота му. След няколко години осъзнава, че трябва да се върне в България, за да подпомогне първите стъпки на фондация "Изкуството да живееш" в София.

В продължение на 3 години Яни паралелно работи като портфолио мениджър за инвестиционен фонд, а през останалото време преподава и организира йога и анти-стрес курсове. По-късно заедно със съпругата си основава био магазин "Зелен" и се превръща в един от водещите дистрибутори на био храни в България. Въпреки многобройните си ангажименти днес Яни не може да си представи живота си без доброволческата си дейност за фондацията и ежедневното практикуване на Сударшан крия и медитация.

"Това определено са най-добре инвестираните ми 30 минути от деня. Не мога да си позволя да ги пропусна.", казва той.

Гергана Станилова

Гергана е един от инструкторите ни, които няма как да не запомниш от пръв поглед. Родена е на 15 юли в родния си град Пловдив, където и към момента преподава ежедневни йога класове, Програма за щастие и курс Шри Шри Йога. Тя организира множество социални проекти в Южна България. От 2013г. подкрепя със съмишлениците от фондацията децата от КСУДС Пловдив в различни каузи и нужди. От 2017 стартира първият съвместен проект с Дом за стари хора „Св. Василий Велики“- Община Пловдив, а от 2011 год. членува в „В Пловдив без дом“ - организация за защита и в помощ на бездомните животни. Дейността и за АОЛ включва преподаването на курсове в българските затвори, заедно с други наши инструктори, подкрепено от Министерство на правосъдието в България, както и при алкохолно и наркозависимите хора в град Раднево. Част е от екипа на Център за щастие Пловдив.

След 11 години следване и работа в чужбина, се завръща като икономист, Магистър по Бизнес администрация. През 2011г. участва в първия си курс в АОЛ. Вдъхновена от вътрешната трансформация и преоткрита сила по време и след курса, тя преминава през множество други курсове на Изкуството да живееш, когато осъзнава, че всичко, което ни се дава е, за да бъде споделено и предадено нататък! Така през 2015 тя успешно завършва подготвителен курс за инструктори на „Програма за щастие“ в Германия, а през 2016 съкровенната ѝ мечта, да стане йога учител се сбъдва след 5 седмичен престой и обучение в Бангалор-Индия. Там тя се сертифицира, като йога инструктор и преподавател на курс „Шри Шри Йога“. Оттогава предава нататък доброта, чар, усмивки и щастие. Освен в йога и социални проекти, Гери намира радост и вдъхновение изработвайки ръчно низани бижута-броеници за медитация и мантруване (мала) от полускъпоценни камъни. (AhamPremJewelry в Etsy). Гери говори Английски, Гръцки, Италиански, Руски и Немски.

"Красотата на всеки момент е в даването. Колкото повече даваме, толкова повече благодат, любов и светлина в живота ни."- Гери

Соня Драгова

Соня Драгова е родена през 1956 г. По професия е строителен инженер, работи като управител на малка строителна фирма. Запознава се с „Изкуството да живееш” през 2002 година, а през 2003 година в Германия се докосва до магнетизма на Шри Шри Рави Шанкар и се вдъхновява от неговата всеотдайна и необятна дейност в полза на човечеството.

След като изкарва множество курсове, през 2007 година, Соня става инструктор на курса „Изкуството на дишането”. С неизчерпаема енергия и усмивка тя успява да привлече много хора и да организира курсове и масови мероприятия, благотворителни и хуманитарни акции. Включва се активно в организиране на акции за залесяване, дейности в домове за деца, лишени от родителски грижи, подпомага организацията и с финансови средства.

Занимава се с народни танци, обича да плува и кара ски и всичко това съчетава с йога и служба за постигане на хармония в себе си и в обществото.

Джордан-Красимир Бенямин

Красимир Бенямин е един от първите български инструктори на фондация "Изкуството да живееш" и е част от нея от края на 2005 г. По настоящем координатор на фондацията за град София.

Щастливо женен е за Жечка с която имат син - Александър-Елиас. Той работи в IT бранша и цели да създаде съвършен баланс между семеен и професионален живот, комбиниран с безкористна служба в полза на обществото. Негов отличителен знак е безусловната му сияеща усмивка, която според някои стои на лицето му дори докато спи. 

Мартин Бенямин

Мартин Бенямин е един от най-младите и динамични инструктори на фондация "Изкуството да живееш". Завършил Испанска филология и Кинознание в Свободния Университет в Берлин. Мартин преподава курсовете "Изкуството на дишането" и YES!+, както в България, така и в Германия, където завършва Висшето си образование. Мартин организира YES!+ в Берлин, първият YES!+ курс в Германия. След като завършва образованието си, Мартин се връща в България за да помогне за разпространяването на курсовете на "Изкуството да живееш" из цялата страна. Мартин пътува и преподава курсове със своята чаровна съпруга Сара Алсбей, разпространявайки знание и усмивки сред възрастни, младежи и деца.

Владее отлично испански, немски и английски език.

Петя Бенямин

Петя Бенямин е е преводач и собственик на агенция за преводи и младежки програми за чужбина в София.

През май 2006 г. завършва първия си курс Програма за щастие „Изкуството да живееш“, който трансформира и обогатява живота й.

Ентусиазирана от собствената си промяна и личността на Шри Шри Рави Шанкар, тя организира първите курсове Програма за щастие „Изкуството да живееш“ в София.

По-късно става първия PR на фондацията и работи като доброволец на тази позиция до 2010 г.

От 2010 г. Петя е сертифициран инструктор на курсовете Програма за щастие „Изкуството на дишането “ и Йога „Изкуството да живееш“.

Споделянето на древното йогийско знание, което носи здраве, щастие и спокойствие на хората, става смисъл на живота й.

Тя посвещава изцяло свободното си време на преподаването на курсове и доброволческите инициативи на фондация „Изкуството да живееш“.

Сара Алсбей-Бенямин

 

 

Сара Алсбей-Бенямин е една от най-младите, динамични и чаровни инструктори на фондация "Изкуството да живееш".

Сара и сестра ѝ Сана, заедно изкарват за първия си курс YES!+ курс ноември 2008. След това те започват заедно да организират курсове и само година и половина след като завършват първия си курс, те стават инструктори на фондация "Изкуството да живееш" и преподават курсовете ART Excel и YES! и Детство без агресия.

Сара казва, че да си инструктор на детски курсове е най-прекрасното нещо в нейния живот. По нейни думи "Децата са толкова непринудени и толкова естествени. На курсовете много се забавляваме заедно".

Сара заедно със съпруга си Мартин Бенямин пътуват из страната и преподават заедно курсове за възрастни, младежи и деца, защото вярват, че така обществото ще се промени по-бързо и отношенията в българските семейства ще станат много по-хармонични и искрени.

Член на Европейски Младежки Парламент от 2005 година насам. Студент по право в Нов Български Университет в София.

Сана Алсбей-Драгова

Сана Алсбей-Драгова е един от най-младите и динамични инструктори на Изкуството да живееш в Европа. Тя е и първият български инструктор на процеса „Вечност“. Координатор на детските програми ART Excel за България. Води курсовете ART Excel, YES! и Детство без агресия. Член на Европейски Младежки Парламент от 2005 до 2009 година. Завършва журналистика в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“.
Social Media и PR специалист за Изкуството да живееш. Винаги усмихната и слънчева, Сана не спира да измисля нови идеи за разпространяване на здравословния начин на живот, от вкусни и лесни домашни рецепти до забавни йога упражнения за малки и големи.

Медийни изяви

Сана в рекламно видео за Световения Фестивал на Културата 2ри и 3ти юли 2011 на Олимпийския стадион в Берлин!

Милен Цанков

Милен Цанков се запознава се със „Сударшан крия” в края на 2007 година, когато изкарва първия си курс „Изкуството да живееш - Програма за щастие”. Година по-късно се среща лично с Шри Шри Рави Шанкар, вдъхновява се и решава да се захване сериозно с йога и доброволчество. Пътува до Индия през 2009, а през 2010 участва в програмата за млади лидери YES! We Can,която се провежда в България.

Милен е преподавател на младежката програма YES!+ от ноември 2010 г., а от началото на 2011 г. се занимава с координиране на проекти към фондация "Изкуството да живееш". По образование е мениджър, работил е няколко години в консултантска фирма от ВиК сектора.

"Уникалното нещо в курсовете на "Изкуството да живееш" е, че където и да преподаваш - в йога център, затвор, училище, университет или бедстващ район, можеш да бъдеш сигурен, че ще има един резултат - по лицата на хората ще грейнат усмивки. След края на курса често се случва хората да не искат да си тръгнат - толкова силни са техните преживявания! Какво ме привлече към програмите на "Изкуството да живееш" - достъпният начин на поднасяне, безотказната ефективност на техниките, простото и същевременно толкова дълбоко знание. Специално за YES!+, програмата, която преподавам, бих казал, че е една от най-интересените програми на фондацията. Тя помага на младежите да се изправят срещу проблемите, които ги заобикалят. Само в рамките на няколко дена, младите хора израстват неимоверно и придобиват умения, които не се преподават нито вкъщи, нито в университета.", споделя Милен.

Ивалина Кръстева-Недева

    Ивалина по професия е художник със   специалност  ”Текстилен   дизайн” и работи в   дирекция „Хуманитарни дейности” към   Общинска   Администрация Свиленград. Още от дете   индийските   йоги пробуждат в нея интерес и   търсене, което преминава в   самостоятелни   занимания по йога , вегетарианство и по-късно   обучение в различни йога-школи. Но едва, когато   попада   на  пътеката на „Изкуството да живееш”, тя   избистря своите   знания и разбирания за Йога и   усеща истинска пълнота.   Осъзнава, че най-прекият   път за достигането на източника на   щастие, скрит   вътре в нас, е да използваш енергията от йога-   практиките си, за да дариш щастие на другите.

 От години Ивалина има потребност да предаде   макар и скромното си знание за Йога на повече   хора,  защото смята, че това ще издигне   колективното съзнание на по-високо ниво и света   ще стане по-добър. Чак когато стъпва на пътеката     на „Изкуството да живееш” тя разбира, че това е възможно, защото тук знанието е представено по съвсем достъпен начин от основателя на организацията, световния духовен лидер Шри Шри Рави Шанкар. Тя се чувства истински реализирана и полезна, когато става инструктор на курса „Програма за щастие”, и от три години води курсове в Свиленград и Хасково.

Петър Моллов

Петър Моллов става YES!+ учител след участието си в YES! - We Can Community Leadership Program през Август-Ноември, 2010 година в България. YES! - We Can CLP e програма на фондация "Изкуството да живееш", която създава млади лидери, обединени зад идеята и работещи за създаване на общество свободно от стрес и от насилие.

Петър сега е учител на постоянна практика към фондация "Изкуството да живееш" и координатор за страната за семинарите YES!+. Води курсовете "Изкуството на дишането" и YES!+ в Пловдив, Смолян, Варна и др.

Роден е в гр. Смолян, магистър Финанси от УНСС, София; работил е няколко години като брокер на недвижими имоти. Най-завладяващото хоби за него е сноуборда, но с нарастване броя на курсовете, които води, смята, че това му дава толкова много повече!

Маруся Тонкова

  Маруся е нашия инструктор и истински будител за Търговище,   региона Попово–Омуртаг и докъде още никой не знае.       Преживява първия си курс със Сударшан Крия през 2011г., а   през 2015г. става инструктор на "Програма за щастие". Води   йога занятия, курсове и също така организира едни от най-     големите партита на фондация "Изкуството да живееш".

 Eлектроинженер по образование, тя се занимава със   собствен бизнес през цялата си житейска кариера. Споделя, че   на 65 г. преоткрива живота си в пълнота, щастие и хармония в   семейните отношения. Според Маруся тайната за тях е следната:   „Истинският успех и удовлетворение идва не когато получаваш,   а когато даваш“. Една наистина изискана дама, от която лъха мъдрост и заразяваща енергия!

Десислава Кръстева

 Десислава е координатор за Североизточна   България и един от първите български       инструктори на „Изкуството да живееш“, част от   фондацията от 2003г. Тя е родом от Шумен, където през 2016г. създава Център за Щастие със зала за йога, биомагазин и терапевтично студио за Аюрведа. Инструктор е на Програма за щастие, Детство без агресия, асистира в Детските лагери ART Excel и Yes, води ежедневни йога класове и участва в множество социални проекти.

Кръстосвайки населените места, където създава    групи по йога, доброволци и социално  ангажирани общности от Варна, Старо Оряхово,    Долни и Горни Чифлик, Вълчи дол, Добрич,  Разград, Провадия, Нови пазар, Каспичан,  Шумен,  Търговище, Силистра, Хитрино, тя е    вдъхновила стотици хора и ученици да  преживеят знание и дихателни техники и да се    ангажират със социални каузи. Организира и    най-  големият курс в Общинска администрация    за 70 човека с подкрепата на кмета на града. Десислава участва в подготовката на посещението на Шри Шри Рави Шанкар в България с мащабно събитие в НДК за над 4000 човека, оказва помощ за Кризисен център при подпомагане на хората в Хитрино след катастрофата, както и провежда програми „Дишане, вода, въздух“ във всички социални заведения за деца в Шумен. Директор на Дневен център за деца с увреждания „Къщичката“ – град Нови пазар в продължение на 3 години, където реализира проект със Световната Асоциация за децата в риск по света.

С две специалности „Връзки с обществеността“ в Софийски Университет и Магистър „Международен маркетинг“ като освен това управлява и собствена ПР-агенция. Създава и води Училище за бременни и лекции за здравословен начин на живот. Деси има две деца, в момента очаквайки трето и смята, че подрастващите са нашите най-големи учители. „Децата притежават силна интуиция, която ние сме отдавна загубили, и те просто знаят“. Мечтае да построи малък Ашрам в семейното имение близо до Шумен, където живее с близките си, 2 кучета, 3 котки, над 50 гълъба, 10 пауна, други пернати и голям аквариум с рибки. „Да се върнем към корена си ще си остане единствения източник да се развиваме занапред“. За контакти: desikrysteva@gmail.com или телефон - 0899123687

Адриана Иванова

 ​​​  ​Адриана е инструктор и    аюрведичeн терапевт на  Изкуството да живееш в София.  Тя завършва Велико-Търновския университет в специалност „Финанси“ и дълги години работи като икономист без да вижда някакъв значим плод от своите усилия и отдаденост. През 2014 година рязко сменя посоката на живота си и започва да се занимава с това, което й харесва. Завършва обучението си за инструктор през 2016г., но вдъхновена от ползата, която вижда за хората около нея се връща отново в Индия, за да завърши 6-месечното обучение като Аюрведичен терапевт.

 Ади води Програма за щастие, Програма Детство без агресия и прави умело масажи и терапии според науката за Аюрведа, които имат дълбок ефект върху тялото, ума и душата. Лечебната сила на ръцете й може да се усети само след един комплекс от проведени терапии и масажи. Ади също има голяма дъщеря, която е нейна упора и подкрепа.

Завършени обучения: Марма терапия в Холандия, Панчакарма, терапии за очи, натуропатични масажи в Sri Sri College of Ayurvedic Science & Research Hospital, India. 

Повече за нея и лечебната сила на терапиите може да научите в тази статия.

Геомил Георгиев

Преди да стане учител на фондацията, Геомил  е водил над 60 курса „Детство без агресия“.  Неслучайно е любимецът на децата от българските училища. Изпълнява посланието на основателя на "Изкуството да живееш" за усмивка на лицето на всяко човешко същество, започвайки от любимия си син Виктор, който е дете със специални потребности. Именно затова знае какви са потребностите на всяко дете и децата просто го обожават!

Гео е нашият инструктор в Силистра, роден е на 26 ноември 1972г. Завършва  ТУ Варна като Машинен инженер и след това УНСС София в специалност „Стопанска икономика и бизнес администрация“. През 2011г. преживява първия си курс „Изкуството на дишането“ и след 4 години става инструктор на Програма за щастие и Детство без агресия. Създава Центъра за щастие в град Силистра, но види курсове и йога занятия Русе. Според статистиката е един от най - добрите водещи на семинара „Справи се с ума си“, след който води голям брой участниците до курс.

Занимава се с онлайн търговия. Основава собствена LLC компания в САЩ през 2005г. Този бизнес развива все по-успешно повече от 12 години и в момента обучава млади и амбициозни хора  в същата сфера.  Известен още като майсторът на суровоядските веган торти! 

Повече за Гео може да научите тук:

http://www.dobrich.utre.bg/2014/11/14/276063-v_soulyuben_karavelov_uchat_detsata_kak_da_vladeyat_emotsiite_si

http://www.zdravjivot.org/21819/тортите-на-геомил-галерия/

http://vegebg.org/tag/геомил-георгиев/

 

Ива Гюлева

  Ива е наш инструктор от град Пловдив и стоматолог по образование. Тя става учител  на "Програма за щастие" през 2017г. и е ос новна част от екипа доброволци в Център за  щастие Пловдив. Родена е на 30 ноември 197 3 год. като интересно е, че цялата й фам илия Гюлеви са отдадени на "Изкуството да  живееш" . Започвайки тази пътека преди 5  години със съпруга си, те се впечатляват от  ползите след курса, което ги кара да въвлекат в това духовно приключението и сина си. Всичко заедно участват в курсове, посещават заедно Индия за Световния Фестивал на Културата, а малкия Никола е един от малцината вече преминали Процеса на интуиция. Заразително като вълна целия екип зъболекари, медицински сестри и администратори на стоматологичната им клиника изкарват Програма за щастие в Пловдив няколко пъти като подарък от своите работодатели семейство Гюлеви. Доброволческата им дейност и до днес остава основен стълб в поддържането на Център за щастие в града под тепетата.

 

Лидия Въргулева

Лидия се среща с йога през 1996г., когато с още четири приятелки вдъхновени от йога практиките изпращат писмо до Свами Шивамурти с молба да станат нейни ученици и така получава първата си инициация. През годините посещава различни видове йога стилове и практики. През 2006 попада „случайно“ на курсовете на „Изкуството да живееш“ и за 2 години преминава всички възможни обучения, които предлагат в България. През 2013 става инструктор към фондация „Изкуството да живееш“ и започва да преподава мощната дихателна техника Сударшан Крия, благословена от Шри Шри Рави Шанкар.

В началото на 2015 напуска стандартната си работа в IT отдел на банка и се отдава на голямата любов в живота си – йога. За нея йога е начин на живот, светоусещане и предава този импулс на радост, любов и блаженство по време на йога практиките си. Школата, който преподава разбира се е Шри Шри йога, даваща лесен и безусилен начин човек да се погрижи за цялото си същество. Според Лидия целта на йога практиката е да доведе човек до чувство на цялостност, да живее значим и продуктивен живот, да се научи как да е щастлив, как да е радостен при различните жизнени обстоятелства, които идват в живота му.

Иванка Георгиева

Иванка е наш инструктор за град Бургас. По образование, както и по професия е инженер-химик. След  дългите години рутина по 8 часа работен ден в един и същи мега завод изведнъж чашата прелива и Ваня открива какво иска да прави до края на живота си. A това е да бъде полезна на хората. През 2007г. тя изкарва първият си курс „ Изкуството да живееш“, а 2010г. става инструктор, завършвайки сертификация в Германия. 2016 е годината, в която се квалифицира и за инструктор на Шри Шри йога в Индия. Сега преподава Програма за щастие, Детство без агресия, Шри Шри йога и асистира на всички курсове за напреднали, които се провеждат с международни инструктори в България. Координатор за град Бургас и региона, набира активно доброволци, за да се развие този регион.

Милена Митева

Милена е нашият  инструктор от Стара Загора. Родена е на 25 април. Завършва висше образование инженер – химик в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. През 2005г. преминава през основния курс на "Изкуството да живееш" , а през 2010г. става инструктор на Програма за щастие. Почти веднага след това за няколко години активно пътува в повече от 30 града в цялата страна за да води животопроменящата програма, докосвайки сърцата на много хора със своята естественост и дълбочина.

Като активен доброволец  неколкократно пътува до Индия, задълбочава практиката си и води още няколко курса – „Изкуството на медитацията“, курс „Шри Шри йога част 1“, „Art Excel” и "YES!".  Към момента живее в София работи в компания за биохрани и в свободното си време е доброволец. Нейното вдъхновение е, че в нашето време има човек, отдаден изцяло на приповдигането на личността и целия свят в лицето на основателя на "Изкуството да живееш" - Шри Шри Рави Шанкар. Миленка е необвързана и обича сладкото и зеления цвят.

 

Валентина Атанасова

Валентина завършва гимназия в родния си град Каварна с профил Английски език и  Медицински Университет –  София. Още като  студентка в  МУ учи с ясното  усещане, че друг  ще бъде  начина, по който иска да  помага на хората,  защото “нито  в училище, нито вкъщи учим  как да се  справяме с  отрицателните емоции и  стреса”.  Тя  вярва  че повечето  заболявания възникват на  психосоматична основа, първо  в ума, в следствие на  стрес,  напрежение, невежество и  незнание как да се  справяме  практически с тях, както и  сериозна липса в  образованието и погрешни  модели на поведение и  възпитание на това как да живеем здравословно, в хармония и любов със себе си и околните.

Обучава се за учител на Изкуството да живееш и Шри Шри Йога учител в Международния център на Изкуството да живееш в Бангалор, Индия. Валентина споделя ползите от това автентично древно знание, предавано от хилядолетия и познание с другите, от момента в който тя самата преминава през образователните курсове, и допринася за мисията на нейния Учител за тяло без болести, ум без стрес и общество без насилие. Тя има почти десет години опит в преподаването на йога, медитация и дихателни техники като доброволец във Фондация "Изкуството да живееш". Започва своя духовен път, като студентка с организиране и асистиране на курсове и семинари за личностни умения на студенти.

 В продължение на Медицинското си образование, тя намира повече ползи и удовлетворение в преподаването на тези интегративни практики, които водят до една по-голяма осъзнатост за Аз-ът, комплекса "Тяло-Ум-Душа" и същността на живота. Любовта към разнообразието, културите, природата и стремежа за знание и споделяне я карат да пътува, да живее и да придобива житейски опит сред няколко страни в Европа и в Света. Пресича Атлантическия океан, докато работи на една от най-бързите ветроходни яхти и задълбочава разбиранията си за хора от различни религии, националности и произход.

В момента живее в родната си страна България.  Работила е в Конституционния съд на Република България като ръководител на отдел "Протокол" и отдел "Международни отношения". Понастоящем Валентина изпълнява длъжността Секретар, връзки с обществеността и учител в Шри Шри Училище по Йога Европа, а в свободното си време води основният курс на Изкуството да живееш - Програма за Шастие и йога занятия в София.

"От всички лекарства в света, дишането и йога са най-ефективни, достъпни и евтини." ~ Валентина

 

Теодора Милкова

Теодора Милкова е финансист по образование, ползва свободно немски и английски език и работи в сферата на управлението на европейски програми и проекти. С йога се среща за първи път през 2008-ма година, когато изкарва първия си курс. От този момент започва нейното плавно личностно израстване.

С помощта на редовната си практика малко по-малко тя се ориентира към природосъобразен начин на живот, като загърбва лошите навици и започва да се вслушва в нуждите на тялото си и неговите сигнали. Благодарение на ежедневната си практика Теодора успява да се справи с три автоимунни заболявания, които я обричат на доживотно медикаментозно лечение и болка. Сега Теодора живее без хапчета и е вярна на йогата и дишането.

Дихателните техники й помагат да поддържа вътрешен баланс, вземайки решенията в живота си с бистър и фокусиран ум и ясно съзнание. Както сама посочва: „Ключът към психическото и физическото здраве се крие в това да превърнеш йога в свой начин на живот“.

Благодарна е на съдбата, че й е показала този сладък път на израстване и развитие, на каляване на волята и придобиване на сила в живота. Теодора се е убедила в това, че хората сами се разболяват, просто защото не знаят как да живеят правилно и как да се грижат за себе си. Затова вижда мисията си в живота в това да споделя с другите своя опит и наученото, за да им помага да са по-осъзнати, отговорни към живота си и по-действени.

"Силно вярвам, че ако всички се научим да дишаме правилно и да си даваме качествена почивка, за да имаме енергия да бъдем добри и полезни на хората около нас, светът ще е едно много по-добро и щастливо място.", споделя Теодора.

Виж какво разказва Теди за йога и дихателните техники, които са променили живота й.

 

Ганчо Генчев

По образование еколог, по професия мениджър, а по душа природо-защитник и любител на екстремните спортове  Ганчо Генчев открива истинската си същност, преподавайки курсовете на фондация „Изкуството да живееш”  и служейки на обществото.

От скоро и млад баща на 2 деца , борейки се със забързаното ежедневие, той използва  океана от енергия, който е около нас и не се колебае да го сподели с всеки желаещ  да срещне древното знание, изгряващо като слънцето от изток.

Ганчо Генчев е координатор за град Стара Загора и винаги на ваше разположение с готовност да откликне с усмивка и топла дума.

Нов учител

 

Art of Living Part 1 course: Discover Gurudev Sri Sri Ravi Shankar’s ancient secret to modern well-being.

Subscribe to Art of Living Blog Digest