Изкуството да живееш: Кои сме ние

Oснована през 1981 г., фондация Изкуството да живееш е образователна и хуманитарна организация с идеална цел, която провежда програми в 155 страни на 6 континента. Като неправителствена организация фондация Изкуството да живееш работи със специален консултативен статут към Икономическия съвет на ООН и сътрудничи със Световната здравна организация.

Фондация Изкуството да живееш провежда образователни програми за самоусъвършенстване, които предлагат техники за освобождаване от стрес, подобряване на здравето, концентрацията и паметта, повишаване на съзнанието и постигане на хармонични отношения между хората. Образователните програми на фондация Изкуството да живееш обхващат всички възрасти и сектори в обществото, включително деца, студенти, служители във фирми и институции и други. До момента над 30 милиона души са преминали през тези програми, чиято цел е да възстановяват човешките ценности и насърчават хора с всякакъв произход, религия и културни традиции да се съберат заедно, за да празнуват различията и да служат на обществото. Днес Изкуството да живееш е една от най-големите доброволчески организации в света с над 110 милиона човекочаса, вложени в служба към обществото.

Мисия

Мисията на фондация Изкуството да живееш е глобализиране на духовността и постигане на мир на нивото на индивида, обществото, нацията и света като цяло.

Фондация Изкуството да живееш в България

Изкуството да живееш развива дейността си в България от 12 години и към момента е регистрирана като фондация в обществена полза и е записана в Централния регистър на Министерството на правосъдието (ЦРЮЛНЦ).

През октомври 2006 г. организацията стартира инициативата „Здрава и щастлива България“ с провеждането на редица срещи на високо равнище в Министерство на образованието, Министерство на правосъдието, Министерство на труда и социалната политика, Държавната агенция за младежта и спорта, Държавната агенция за закрила на детето и в голям брой общини и университети. На тези срещи са обсъдени възможности за съвместна работа и като резултат от тях стотици общински служители, в това число и от Столична община, както и служители в затворите, преминаха през антистрес програмите на фондация Изкуството да живееш.

До момента над 20 000 души, в това число и деца, ученици и студенти, са участвали в курсовете на фондация Изкуството да живееш в 32 български града. Завършилите курсовете имат възможност да организират и участват като доброволци в хуманитарните акции на фондация Изкуството да живееш, които включват: доброволческа помощ в домове за стари хора, специализирани програми за стимулиране на човешките ценности у децата в домовете за деца, лишени от родителски грижи, с програмите „Детство без агресия”, почистване на паркове, пребоядисване на детски площадки за игра и засаждане на дръвчета.

През ноември 2006 г. с подкрепата на Министерството на правосъдието на Република България фондация Изкуството да живееш стартира хуманитарен проект „Свобода зад решетките“ с преподаването на антистрес програмата на Изкуството да живееш за служители и лишени от свобода в българските затвори и пробационни служби. Целта на проекта е подобряване на физическото и психическото здраве на служителите и лишените от свобода в затворите. В проведените до момента над 60 програми са участвали повече от 1000 служители и лишени от свобода, като проведено международно изследване показа изключително положителни резултати.

През септември 2008 г. фондация Изкуството да живееш, България, придоби лиценз от Държавна агенция за закрила на детето за преподаване на детските и младежките програми Детство без агресия, ART Excel, YES! и YES!+. През април 2009 г. Шри Шри Рави Шанкар посети България и за първи път хуманитарен деец и духовен учител от Индия бе приет толкова добре от българските държавници, общество и медии. През юли 2011 Изкуството да живееш, България, представи достойно страната си по време на Световния фестивал на културата, честващ 30-годишния юбилей на фондация Изкуството да живееш, с грандиозно хоро от 2000 души на Олимпийския стадион в Берлин. Когато през май 2012 г. България отново имаше честта да посрещне Шри Шри Рави Шанкар, фондация Изкуството да живееш организира културно събитие в зала 1 на НДК, където 333 каба гайди засвириха в унисон и поставиха рекорд на Гинес. Над 800 души участваха в най-големия курс Изкуството да живееш - част 2 в Европа. 

 

 
Founded in 1981 by Sri Sri Ravi Shankar,The Art of Living is an educational and humanitarian movement engaged in stress-management and service initiatives.Read More