Костантин Драгов за праната и уникалната сила на дишането

Константин Драгов е първият български учител на „Изкуството да живееш”.
Запознава се с Изкуството да живееш като студент в САЩ, където завършва строителен инженер и става инструктор към фондацията.
Преподава курсовете Изкуството да живееш-част 1, ART Excel, YES и Изкуството на медитацията на фондация Изкуството да живееш.
Превежда първите книги на Шри Шри Рави Шанкар на български език, "Да празнуваш тишината" и "Бог обича шегата".

Константин Драгов разказва как да увеличим жизнената си енергия.


Има 4 основни източника на прана – хранатасънятумът ни и нашето дишане.


За храната всички знаем, че когато ни е тежка, след това се чувстваме изморени, спи ни се. Когато пък се храним твърде малко, отново нямаме енергия. Качеството на храната, правилното хранене през деня и добрата диета ни дават енергия.


За съня знаем, че когато спим 2-3 часа нямаме енергия, но и когато спим до обяд, цял ден ни е сънливо нямаме енергия. Отново правилното количество сън – 6 до 8 часа,  е много важно. Когато сме се наспали, тялото и умът ни действат на пълния си потенциал и ние натрупваме много по-малко стрес в ежедневието си.

Относно умът ни - когато умът ни е позитивен, ние се зареждаме с енергия. Когато се притесняваме, тревожим или ядосваме, това изчерпва енергията ни. Общуването с негативни хора също изчерпва нашата енергия и ни уморява. И обратното – когато общуваме с положителни хора, това ни зарежда. Компанията е много важна.

Четвъртото нещо – нашето дишане, е най-важният източник на прана. Ние можем да издържим няколко дни без храна и вода, дори без сън можем да издържим, без да е позитивен умът ни също, но без да дишаме – само няколко минути. Всяко едно вдишване ни зарежда с енергия. Всяко едно издишване ни освобождава от напрежението.
85% от изчистването в организма се извършва чрез дишането.


Всяка една негативна емоция, създава отпечатък в нашето тяло. Ние се променяме на физическо ниво с всеки един такъв отпечатък. И когато те се трупат с годините, ние им даваме някакво име – име на някоя болест. Голяма част от болестите са на психосоматична основа. Затова е толкова важно да знаем как да се освобождаваме от тези токсини. Дишането се оказва е един уникален метод за пречистване.

 
Founded in 1981 by Sri Sri Ravi Shankar,The Art of Living is an educational and humanitarian movement engaged in stress-management and service initiatives.Read More