Теодора Иванова - инструктор на Изкуството да живееш разказва за йога!

Теодора Милкова, инструктор на международната организация „Изкуството да живееш” и финансов мениджър по професия, споделя за своите първи стъпки в йогата.

Тя разказва за своя първи курс през 2008 година, когато все още не се е занимавала с йога и не е имала никаква представа какво я очаква. Най-голямата й изненада на курса "Програма за щастие" е, че е възможно без никаква външна намеса, без никакви средства, просто човек да седи на един под, да затвори очите си и да слуша преминаващите автомобили отвън, кучетата, които лаят, шума в залата и по този начин да се достигне до една пълна релаксация.

 

По време на курса Теодора научава колко важно е дишането и че понякога в стресираното си и забързано ежедневие дори забравяме да дишаме. Дихателните техники, които научава на курса „Програма за щастие”, й помагат да бъде по-балансирана и по-мъдра в ежедневието си, като по този начин променят живота й.

 

Теодора смята, че всеки човек може да практикува йога, без изключение. Тя казва, че уникалното във физическите упражнения (асаните) е, че за тях няма правилно изпълнение, защото всяко тяло е различно и всеки има своите физически ограничения и своя индивидуален капацитет на движение. Важно е да се запомни обаче, че когато практикуваме йога леко излизаме от зоната си на комфорт, но без да си причиняваме болка. По този начин с всяка следваща практика надскачаме себе си и подобряваме възможностите на тялото си. За нея гъвкавостта на тялото е един от многобройните ефекти от йога, но в никакъв случай не е задължително условие за практикуването й.

Най-голямата разлика за Теди между йога и всички други физически упражнения е осъзнатостта при изпълнение на движенията и непрекъснатото дишане през това време. „В йога вярваме, че когато насочим вниманието и дишането в една посока, тогава активизираме и лечебната мощ на тялото. Точно тогава се разтягаме повече, отколкото си мислим, че можем и освобождаваме повече стрес, натрупан под формата на токсини в ставите.”

Ако искаш да си здрав, постоянството е най-важното - това, което правиш, да го правиш всеки ден с всеотдайност и благодарност. Когато отделиш достатъчно време на практиката си, тя ще те възнагради с безкрайно много ползи за тялото и ума ти.

 

 
Founded in 1981 by Sri Sri Ravi Shankar,The Art of Living is an educational and humanitarian movement engaged in stress-management and service initiatives.Read More