Какво е Аюрведа?

Аюрведа е древна индийска система за природна и холистична медицина. Когато се преведе от Санскрит, Аюрведа означава “наука за живота” (на санскрит коренът Аюр означава “дълголетие” или “живот” и веда означава “наука”).

Докато традиционната медицина чрез лекарства има тенденция да се съсредоточава върху лечението на болестта, Аюрведа ни дарява с познания за това как да се предотврати заболяване и как да се премахне причината за него, ако то се случи.
 

 

 
Основни принципи на Аюрведа

Знанието на Аюрведа е препредавано устно чрез приемствеността на мъдреците в Индия, докато не е събрано в текст преди повече от пет хиляди години. Най-старите известни текстове на Аюрведа са Чарака Самхита, Сушрута Самхита и Ащанга Хрудая. Тези текстове подробно описват въздействието на петте елемента, намиращи се в космическата система - земя, вода, въздух, огън, пространство – върху нашата индивидуална система и излагат важността от поддържането на тези елементи балансирани за здравословен и щастлив живот.

Според Аюрведа, всеки човек ще се влияе от някои елементи повече отколкото от други. Това е така, поради тяхното пракрити, или природна конституция. Аюрведа категоризира различните конституции в три различни доши:

  • Вата доша, в която елементите въздух и пространство доминират;
  • Пита доша, в която елементът огън доминира;
  • Кафа доша, в която елементите земя и вода доминират;

Дошата засяга не само формата на едно тяло, но и тенденциите на тялото (като хранителни предпочитания и храносмилането) и темперамента на ума и емоциите на човек. Например, елементът земя при хора с доша Кафа е очевиден в тяхното твърдо, здраво като тип тяло, тенденцията им за бавно храносмилане, силната им памет и тяхната емоционална устойчивост.

Пракрити на повечето хора се състои от комбинация от две доши. Например, хората, които са “Пита Кафа” ще имат тенденциите на двете доша Питта и доша Кафа, с преобладаваща Пита.

Чрез разбиране на качествата на нашата природна конституция ние сме по-способни да направим това, което е необходимо да се поддържаме в равновесие.


 Аюрведичната консултация

Според Аюрведа, ако страдаме от заболяване, това означава, че има дисбаланс в нашите доши; привеждане на нашата система обратно в баланс е ключът към лечението. Аюрведа е ефективен инструмент за диагностициране на заболяване, наречено Нади пареекша, или Пулсова диагностика. Поставяйки пръста си на ръката ти, един аюрведичен лекар може лесно да открие дисбаланс в тялото и да предпише ефективно лечение.

Процедурата обикновено се предлагат в една от двете форми:

1. Панчакарма, програма за пречистване на тялото в 5 направления;

2. Билкови лекарства за балансиране на тялото.

Аюрведа подкрепя здравето без да нарушава природната интелигентност на тялото; Аюрведичните лечения нямат отрицателни странични ефекти. Поради това, хората по света сега се обръщат към древната наука Аюрведа да им помогне да си възвърнат и да поддържат оптимално здраве.

Аюрведа може да се използва самостоятелно или като допълнение към лечението с лекарства. 

Аюрведичният лекар д-р Авишек Мишра е вече близо 6 месеца в България и успешно е помогнал на стотици хора да се справят с упорити здравословни проблеми, които са ги измъчвали дълго време без да намерят дълготрайно решение.

Особено проблеми като мигрена, синузит, алергия, сенна хрема, болки в гърба, проблеми със стомаха, гинекологични заболявания, депресия могат да бъдат ефективно преодолени чрез диагностициране по пулса и насоките на д-р Авишек Мишра.

 

 

 
 Начин на живот според Аюрведа

Аюрведа отдава голямо значение на пътя на човека, или начина на живот (хранителни навици и ежедневие). Аюрведа също дава насоки за това как да съобразим начина ни на живот според смяната на сезоните.

Аюрведични билкови добавки

Аюрведичните добавки за важен елемент в аюрведичното третиране. Аюрведичните билкова добавки са стотици, но най-основните и добре познати в България са Ашваганда, Трифала и Амла. Ашваганда успокоява на ума, облекчава стреса свързан с безпокойство и подобрява паметта. Трифала действа благоприятно на храносмилането и изчиства храносмилателната система. Амла нормализира функцията на черния дроб и подобрява имунната система. Тези и още 18 аюрведични билки можете да намерите в магазина Изкуството да живееш, като за по специфичните се изисква предписание от аюрведичен лекар на базата на аюрведичната консултация.

 

 
Founded in 1981 by Sri Sri Ravi Shankar,The Art of Living is an educational and humanitarian movement engaged in stress-management and service initiatives.Read More