Biografie

Een Introductie over Sri Sri Ravi Shanker

Sri Sri Ravi Shankar is humanitaire leider, spiritueel leraar en ambassadeur van de vrede. Zijn visie van een stress-vrij, geweld vrije wereld, heeft miljoenen mensen over de hele wereld verenigd door middel van service-projecten en de cursussen van Art of Living.

Het Begin

Geboren in 1956 in Zuid-India, Sri Sri Ravi Shankar was een begaafd kind. Al vroeg op zijn vierde jaar, was hij in staat om delen van de Bhagavad Gita, een oude Sanskriet geschriften reciteren en was vaak te vinden in meditatie. Zijn eerste leraar was Sudhakar Chaturvedi, die een lange samenwerking had met Mahatma Gandhi. Op zijn zeventiende, in 1973, was hij afgestudeerd met een diploma in, zowel Vedische literatuur en natuurkunde.

De Oprichting van Art of Living en De IAHV

Sri Sri nam een tien-daagse periode van stilte op in Shimoga gelegen in de Indiase deelstaat Karnataka. Toen werd daaruit de "Sudarshan Kriya", een krachtige ademtechniek, geboren. Met de tijd werd de Sudarshan Kriya het centrum-stuk van de Art of Living cursussen.

Sri Sri richtte The Art of Living op als een internationale, non-profit, educatieve en humanitaire organisatie. Haar educatieve en zelfontplooiing programma's biedt krachtige instrumenten om stress te elimineren en het bevorderen van een gevoel van welzijn. Niet alleen voor een bepaalde populatie, maar wereldwijd en op alle nivo's van de samenleving hebben deze praktijken hun aantrekkelijkheid bewezen.

In 1997 werd hij mede-oprichter van de International Association for Human Values (IAHV) met als doel projecten voor duurzame ontwikkeling te coördineren, menselijke waarden te koesteren en conflictoplossing te coördineren in samenwerking met The Art of Living. In India, Afrika en Zuid-Amerika, zijn de twee zusterorganisaties een toonaangevende rol in duurzame groei in landelijke gemeenschappen, en hebben al naar meer dan 36.000 dorpen bereikt.

Inspirerende Service en Globaliserende Wijsheid

Een befaamde humanitaire leider, Sri Sri's steun heeft vele voordelen gehad voor mensen uit een breed scala aan achtergronden - slachtoffers van natuurrampen, overlevenden van de terreur aanslagen en oorlog, kinderen uit gemarginaliseerde bevolkingsgroepen en gemeenschappen in conflict, onder anderen. De kracht van zijn boodschap heeft geleid tot een golf van dienst gebaseerd projecten op spiritualiteit door middel van een enorme lichaam van vrijwilligers, die deze projecten naar voren rijden in kritieke gebieden over de hele wereld.

Als een spiritueel leraar, heeft Sri Sri  de tradities van yoga en meditatie aangewakkerd en bood hen aan in een vorm die relevant is voor de 21ste eeuw. Voor het herleven oude wijsheid, heeft Sri Sri nieuwe technieken voor persoonlijke en sociale transformatie gemaakt. Deze omvatten de Sudarshan Kriya ®, die  miljoenen mensen heeft geholpen om verlichting te vinden van stress en innerlijke reservoirs van energie en rust te ontdekken in het dagelijks leven. Zijn programma's heeft de kwaliteit van leven verhoogd voor deelnemers in 151 landen in amper 29jaren.

Een Figuur van Vrede

Sri Sri speelt een belangrijke rol als ambassadeur van vrede in het oplossen van conflicten. Hij spreidt zijn visie over een geweldvrije wereld bij publieke fora en bij bijeenkomsten over de hele wereld. Hij vertegenwoordigt hoop aan mensen in tijden van conflicten en wordt beschouwd als een neutrale figuur met een eigen agenda van vrede. Hij ontving een bijzonder krediet voor het instellen van strijdende partijen naar de onderhandelingstafel in Irak, Ivoorkust, Kashmir en Bihar. Hij werd benoemd tot de voorzitter van de receptie Comite voor de 500e verjaardag van de kroning van Krishnadevaraya (door de regering van de deelstaat Karnataka, India). Sri Sri is ook lid van de Amarnath Shrine Board (benoemd door de regering van Jammu en Kasjmir, India).

Door zijn initiatieven en adressen, heeft Sri Sri consequent gewezen op de noodzaak voor het versterken van menselijke waarden en de erkenning van de menselijkheid als onze hoogste identiteit. Het bevorderen van interreligieuze harmonie en bellen voor multi-cultureel onderwijs als de remedie tegen fanatisme zijn de aanzienlijke delen van zijn inspanningen om duurzame vrede te bereiken op onze planeet.

Zijn werk heeft  de levens van miljoenen mensen over de hele wereld aangeraakt, die verder gaat dan de barrières van ras, nationaliteit en religie met de boodschap van een "een-wereld-familie", dat innerlijke en uiterlijke vrede mogelijk zijn en dat een stress-vrij en geweld-vrije samenleving gecreëerd kan worden door middel van service en het ontwaken van de menselijke waarden.