Onderwijs - Home

Gratis toegankelijk onderwijs

Stel je een wereld voor waarin kinderen op het achtergestelde platteland en in de sloppenwijken van India gratis onderwijs krijgen. Dit bestaat! Gurudev Sri Sri Ravi Shankar heeft ruim 425 gratis toegankelijke scholen gebouwd op plaatsen waar kinderarbeid en armoede wijdverbreid zijn. Bijna 53.361 kinderen gaan hierdoor jaarlijks naar school. Ze krijgen hier niet alleen gratis onderwijs, maar leren ook de essentiële vaardigheden die hen vooruithelpen in het leven.

Deze scholen bieden gratis hoogstaand en op waarden gebaseerd onderwijs in een kindvriendelijke omgeving, waarin:

  • kinderen hun talenten kunnen ontdekken en tot bloei kunnen laten komen
  • kinderen hun horizon verbreden en hun wortels verdiepen door te leren het culturele erfgoed van hun eigen land te waarderen en toch een brede visie op de wereld te hebben

Ze bevinden zich op het platteland en in sloppenwijken door heel India. Elke school kent haar eigen uitdagingen, afhankelijk van de geografische structuur en culturele achtergrond van het gebied en de mensen. 

Sommige gebieden zijn extreem afgelegen, omgeven door bossen en zonder wegen of electriciteit. Op sommige plaatsen zijn kinderen beter bekend met geweren dan met zeep. Onderwijs als middel tot een betere toekomst is daarom van het allergrootste belang.

In andere gebieden sturen ouders hun kinderen liever naar de boerderijen om mee te helpen een paar roepies te verdienen, dan dat ze hen de kans willen geven om te leren. Dit geldt nog meer voor meisjes, waarvoor het de normaalste zaak van de wereld is om op hun veertiende te trouwen en met twintig jaar vijf kinderen te hebben, zonder enige opleiding, zonder geld en vooral zonder eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Sloppenwijken kennen weer hele andere soorten problemen. Gelegen in het hart van een stad is de ongelijkheid tussen de stadsbewoners en de mensen in de sloppenwijken een sterke impressie in de geest van de kinderen. Zonder onderwijs gaan de kinderen op zoek naar snelle manieren om geld te verdienen. Drugs, geweld, alcohol en tabak zijn gemakkelijker gevonden dan boeken.

Art of Living heeft, geïnspireerd door Sri Sri Ravi Shankar, de basis gelegd en structuren gecreëerd om kinderen in deze probleemgebieden gratis onderwijs te kunnen geven. Van campagnes die het bewustzijn van de noodzaak van onderwijs vergroten tot het voorzien in gratis vervoer, schooluniformen, maaltijden, boeken en andere benodigheden, is met het bouwen van gratis toegankelijke scholen tot in de verst afgelegen gebieden een revolutie begonnen - een revolutie in onderwijs!