Как с йога и аюрведа менструалните спазми да станат история?

"Генекологичните проблеми основно са няколко типа, но първият от тях, който е най-често срещан е Дисменория – болезнена менструация, когато цикълът е много болезнен в областта на корема и кръста, като понякога предизвиква дори главоболие, повръщане, световъртеж, преумора, запек и подуването на корема. Това са само част от нещата, с които жените се борят по време на тези болезнени дни.

Аюрведа и йога са много добро решение за  лечение на дисменория." разказва аюрведичният лекар от Индия д-р Авишек Мишра.

Знаеш ли, че аюрведа може да ти помогне да се справиш с менструалните болки? Аюрведа е древна индийска система за природна и холистична медицинаm която лекува заболяванията от техните корени.

 

 

Менструалният цикъл може да бъде болезнено преживяване за всяка жена. Болките в корема и таза са се превърнали в световен проблем за жените, с който, искат или не, се примиряват. Още по-ужасно е, че тези спазми се разпространят чак до долната част на гърба и бедрата.  

Изследвания сочат, че менструалните спазми се срещат по-често при подрастващите момичета и намаляват с напредване на възрастта. Експерти твърдят, че един от най-важните фактори, определящи болката по време на цикъл, е липсата на упражнения. Към тях се прибавят и нездравословните хранителни навици.

Сбогувай се с болката!

Приемането на болкоуспокояващи по време на цикъл помага за подтискане на болката, но не е постоянно решение. Също така, тялото привиква към тях и може да се наложи да увеличаваш дозата с течение на времето, което често довежда до други проблеми. Не винаги ще е възможно да използваш торбичка с гореща вода, когато цикълът те притеснява. Приемането на здравословна и питателна храна, ще намали болката. Йога е тествана във времето естествена техника и е една от малкото възможности без странични ефекти, които могат да направят цикъла ти безболезнен. Йога укрепва тялото физически и помага за облекчаване на спазмите, причинени от менструацията. Също така, успокоява ума и те прави по-силен и издържлив, вместо да се предаваш на болката.

За да научиш повече за начините, по които можеш да помогнеш на своето тяло, посещавай редовно пулсова диагностика и се консултирай с аюрведичен лекар.

 

 

Тези лесни йога пози, действат ефективно за менструални спазми, като намаляват болката, която нарушава ежедневието ти:

 

Ека Пада Раджа Капотасана (Поза Гълъб)

Поза Гълъб разтяга цялата долна част на тялото, стимулира коремните органи и освобождава тялото от менструалния дискомфорт.

Матсиасана (Поза Риба)

Поза Риба представлява извиване на гърба, което разтяга и стимулира мускулите на корема. Също така, освобождава тялото от менструалните болки.

 

Джану Ширасана (Навеждане напред към единия крак )

Навеждане напред към единия крак масажира коремните органи, следователно облекчава болката от менструалните спазми.

 

Дханурасана (Поза Лък)

Поза Лък укрепва коремните мускули и стимулира репродуктивните органи. Облекчава менструалния дискомфорт и запека.

 

Буджангасана (Поза Кобра)

Поза Кобра разтяга и тонизира корема, освобождавайки тялото от менструалната болка. Тя също намалява умората и стреса.

Устрасана (Поза Камила)

Поза Камила разтяга и отваря предната част на тялото, освобождава го от болки в долната част на гърба и помага за преодоляване на менструалния дискомфорт.

Тези асани трябва да се практикуват през целия месец до настъпване на цикъла. Когато това стане, прави пранаями и упражнявай лесни пози като Бадаконасана, Шишуасана, Натараджасана и Йога Нидра. Избягвай всякакъв вид вдигане на краката или строга физическа или умствена активност по време на менструацията.

Безболезнени съвети за избавяне от болката:

  1. Пий много вода;
  2. Храни се здравословно;
  3. Избягвай цигари и алкохол;
  4. Упражнявай се редовно.

Живей необезпокояван!

Не позволявай на менструалните спазми да изкарат живота ти от равновесие! Поеми контрол, като практикуваш йога редовно, храни се здравословно и най-вече бъди позитивно настроен към живота. Емоционалният стрес увеличава менструалния дискомфорт. Йога ти помага да разбереш възможностите на тялото си и да отключиш своя потенциал. Също така повишава настроението ти и прави личността ти по-харизматична!

Научи още йога упражнения и дихателни техники на курса на фондация Изкуството да живееш - Програма за щастие.

 

Йога: Единствената алтернатива?

Йога е холистичен подход към здравословен физически и умствен начин на живот. Когато се практикува редовно за определен период от време, тя може да има желания ефект върху тялото. Ако вземаш някакви медикаменти, моля консултирай се с твоя лекар, преди да се откажеш от предписаните лекарства. Йога трябва да се възприеме като средство, което ти помага да стигнеш до целта си - цикъл без болка! Но не забравяй, че не би трябвало да се използва като единствено средство!

Уважавай тялото си, разбери границите му и имай търпение в преодоляването им. Междувременно, наслаждавай се на живота и преодолявай цикъла си с усмивка!

Практикуването на йога развива ума и тялото, носейки много здравословни ползи, но въпреки това тя не е заместител на лекарствата. Много е важно да се научиш да практикуваш йога позиции под наблюдението на обучен инструктор по Шри Шри Йога

 

 
Founded in 1981 by Sri Sri Ravi Shankar,The Art of Living is an educational and humanitarian movement engaged in stress-management and service initiatives.Read More