Yoga

Йога позиция Свещ (Сарвангасана)

Сарвангасана

Сарвангасана или изправена поза на рамене е позиция, при която цялото тяло е балансирано върху раменете. Тя е част и от йога серията Падма Садана. „Sarv“ означава всичко, „anga“ означава част от тялото и „asana“ е позиция. Както подсказва името, Сарвангасана влияе на функционирането на всички части от тялото. Тази йога асана е изключително ползотворна в постигането на психическо и физическо здраве и е посочвана за „Кралица на асаните“.

Как да изпълняваме Йога  позиция Свещ (Сарвангасана)

Yoga Asana – Shoulder Stand

 • Легни по гръб. С едно движение, повдигни краката, бедрата и гърба, така че да се изправиш високо на раменете си. Придържай гърба си с ръце.
 • Премести лактите близо един към друг и придвижи ръцете си по гърба към лопатките. Дръж изправени краката и гръбначния стълб като притискаш лактите към пода и ръце на гърба. Тежестта на тялото трябва да пада на раменете и горната част на ръцете, а не на главата и шията.
 • Дръж краката изпънати. Повдигни петите по-високо, като да поставиш отпечатък на тавана. Приведи палците на краката точно над носа. Сега протегни пръстите на краката нагоре. Обърни внимание на врата си. Не притискай врата в пода. Вместо това задръж врата стегнат с усещане за слабо разтягане на мускулите. Притисни гръдната кост към брадичката. Ако усетиш напрежение в областта на шията, излез от позата.
 • Дишай дълбоко и остани в позата в продължение на 30-60 секунди.
 • За да излезеш от позата, свий коленете към челото. Постави ръце на пода с дланите надолу. Без да повдигаш главата отпусни бавно гръбнака надолу, прешлен по прешлен, на пода. Постави краката на пода. Релаксирай най-малко за 60 секунди.

Ползи от Йога  позиция Свещ (Сарвангасана)

 • Стимулира щитовидната и паращитовидната жлези и нормализира функциите им.
 • Укрепва ръцете и раменете и поддържа гръбнака гъвкав.
 • Захранва мозъка с повече кръв.
 • Разтяга сърдечния мускул, като връща повече венозна кръв към сърцето.
 • Облекчава от лениви черва, лошо храносмилане и разширени вени.

Противопоказания

Консултирай се с лекар преди да изпълняваш Йога  позиция Свещ (Сарвангасана), ако имаш някое от следните здравословни състояние: бременност, менструация, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, глаукома, дискова херния, спондилоза, болки във врата и сериозни проблеми с щитовидната жлеза.
Виж всички - Йога асани в легнала позиция по гръб

>>  Притисканена брадичката към коляното      >>Поза Плуг

Практикуването на йога помага да развием тялото и съзнанието си и има много здравословни ползи, но не е заместител на медицината. Важно е да научим и практикуваме йогическите пози под наблюдението на инструкторите от Изкуството да живееш. В случай на медицинско заболяване е необходимо позициите в йога да бъдат упражнявани след консултация с лекар и учител от Изкуството да живееш. Намерете най-близкия и удобен за вас йога курс и център на Изкуството да живееш.

 

 

 

  SUBSCRIBE