Biografie

Een introductie van Gurudev Sri Sri Ravi Shankar

Gurudev Sri Sri Ravi Shankar is een gerenommeerde humanitaire leider, spiritueel leraar en ambassadeur van de vrede.
Zijn visie op een maatschappij zonder stress en geweld verenigt miljoenen mensen over de hele wereld door middel van service-projecten en de cursussen van Art of Living.

Het begin

Gurudev Sri Sri Ravi Shankar, geboren in 1956 in Zuid-India, was een begaafd kind. Toen hij vier was, kon hij al delen van de Bhagavad Gita, een oud Sanskriet geschrift, reciteren en vaak zat hij verzonken in diepe meditatie. Zijn eerste leraar was Sudhakar Chaturvedi, die lang had samengewerkt met Mahatma Gandhi. In 1973, hij was toen zeventien, studeerde hij af in zowel Vedische literatuur als natuurkunde.

De oprichting van Art of Living en IAHV

Na een tiendaagse stilteperiode van Gurudev in Shimoga, in de Indiase deelstaat Karnataka, was de Sudarshan Kriya, een krachtige ademtechniek, geboren.
De Sudarshan Kriya werd het belangrijkste onderdeel van de Art of Living cursussen.

Gurudev richtte Art of Living op als een internationale, non-profit, educatieve en humanitaire organisatie.
De programma’s, gericht op persoonsontwikkeling en zelfontplooiing, bieden krachtige instrumenten om stress te verwijderen en het gevoel van welzijn te bevorderen. De ademoefeningen hebben bewezen wereldwijd effectief te zijn, niet alleen voor bepaalde groepen mensen maar voor alle niveaus van de samenleving.

In 1997 was hij medeoprichter van de International Association for Human Values (IAHV), die projecten coördineert voor duurzame ontwikkeling, het koesteren, stimuleren en uitdrukken van menselijke waarden en het oplossen van conflicten. Hierin werkt IAHV nauw samen met Art of Living.

In India, Afrika en Zuid-Amerika spelen de vrijwilligers van deze twee zusterorganisaties een toonaangevende rol in de duurzame ontwikkeling van plattelandsgemeenschappen. Hiermee zijn al 40.212 dorpen bereikt.

Inspirerende dienstbaarheid en wereldveroverende wijsheid

De programma’s van Sri Sri hebben steun geboden aan miljoenen mensen met allerlei verschillende achtergronden, waaronder slachtoffers van natuurrampen, overlevenden van terreuraanslagen en oorlogen, kinderen van randgroepen en botsende gemeenschappen. De kracht van zijn boodschap leidde tot een golf van dienstbaarheid, gebaseerd op spiritualiteit, door een waar leger van vrijwilligers, die deze projecten in kritieke gebieden over de hele wereld tot een succes maken.

Als spiritueel leraar heeft Sri Sri de tradities van yoga en meditatie nieuw leven in geblazen, en in een vorm gegoten die past in de 21ste eeuw. Behalve het doen herleven van oude wijsheid, creëerde Sri Sri nieuwe technieken voor persoonlijke en sociale transformatie. Zo ook de Sudarshan Kriya, die al miljoenen mensen heeft geholpen om stress te verlichten en in het dagelijks leven innerlijke reservoirs van energie en vrede aan te boren. In 30 jaar tijd verhoogden zijn programma’s de levenskwaliteit van deelnemers uit 151 landen.

Ambassadeur van de vrede

Als vredesambassadeur speelt Sri Sri een belangrijke rol in verzoening en conflictbeheersing en deelt hij wereldwijd zijn op geweldloosheid gebaseerde visie op forums en congressen. Omdat hij als neutraal wordt beschouwd en als iemand die uitsluitend vrede op de agenda heeft staan, vertegenwoordigt hij hoop voor mensen in conflictgebieden. Met name is hij geprezen voor het tot stand brengen van onderhandelingen tussen strijdende partijen in Irak, Ivoorkust en de Indiase staten Jammu, Kasjmir en Bihar.

Door zijn initiatieven en toespraken benadrukt Sri Sri consequent het belang van menselijke waarden en het erkennen van menselijkheid als onze hoogste identiteit. Het stimuleren van interreligieuze harmonie en de oproep tot multicultureel onderwijs als de remedie tegen fanatisme zijn belangrijke onderdelen van zijn streven naar duurzame vrede op onze planeet.

De organisaties die Sri Sri heeft opgericht vertegenwoordigen een wereldse benadering van vrede en persoonlijk geluk. Wereldwijd heeft zijn werk miljoenen mensen geraakt, en heeft zijn boodschap van één wereldfamilie de grenzen van ras, nationaliteit en religie overstegen; de boodschap dat innerlijke vrede en vrede in de samenleving mogelijk zijn en dat een stressvrije, geweldloze samenleving kan ontstaan door dienstbaarheid en de herleving van menselijke waarden.